Meny Stäng

Museet

Vårt museums uppgift är att samla och bevara objekt av betydelse för bygden och visa för allmänheten i tillfälliga eller permanenta utställningar. Lokalen är tillgänglig för alla, även med rullstolar och rollatorer.
Museét är normalt öppet lördagar 10-13 under månaderna maj – september samt vid utvalda arrangemang.
Det finns möjlighet för grupper att boka visning på andra tider, hör av er till 0702-50 46 00 eller maila oss genom att tryck på brevet nedan.

Invigning 2018

På kulturarvsdagen lördagen den 8 september 2018 invigdes vårt ”nya” museum efter flytten från loftet på tredje våningen i den gamla prästgården. För många besökare har det varit svårt att ta sig upp för alla trapporna. Byggnaden man nu befinner sig i är egentligen ett gammalt svinhus från den tid då det hörde till ett lantbruk till prästgården. Byggnaden har kallats för ”Stallet”, sedan den invigdes som samlingslokal 1994, kanske för att det låter lite bättre än att kalla det för ”Svinahuset”. Lokalen har sedan använts mest sporadiskt vid årsmöten, filmvisningar, föreläsningar och liknande arrangemang. Tack vare flytten hamnar nu muséet i markplan, vilket gör att man nu lätt kan komma in även med rullstol såväl som rollator. 

Efter drygt fem års hårt arbete har vi nu fått ett modernt och välanpassat museum, tillgängligt för alla, både yngre och äldre. Organisatör och den som lagt ner mest tid på allt arbete i samband med flytten och uppbyggandet av museilokalen samt idésprutan bakom utställningarna är vår drivande vice ordförande, Staffan Nilsson, som lagt ner både semestrar och fritid på detta stora projekt. Givetvis har han då och då haft god hjälp av andra hantverkare i föreningen. En av dessa har varit pensionerade snickaren Jimmy Persson från Gunnarstorp. Tack vare stora ideella insatser och sponsring, samt viss finansering från kommunen och Sparbanken Ekeby, har nu föreningen byggt upp en ordentlig museilokal, där man planerar att visa olika tematiserade utställningar.

Invigningen lördag den 8 september blev en höjdpunkt både för föreningen, men också för hela kommunen. Efter invigningstal av föreningens ordförande, Hans Wilson, samt de inbjudna hedersgästerna, Marianne Thörning från, av ortens invånare, mycket uppskattade Ekeby sparbank, för Bjuvs kommuns kultursektor, bibliotekschef Katarina Månsson, Pia Sander från Skånes hembygdsförbund och Helene Stalin Åkesson från Regionmuséet Kristianstad, klipptes bandet medan Monika Fredriksson från Billesholms Musikkår blåste fanfar.

Utställningen "Arbete"

Gruvarbetaren
Fotografen
Mejeri
Snickare
Lantbruk
Skomakaren
Industriarbete
Skräddaren

Första utställningen har arbete som tema, bl a har en gång byggts upp för att besökaren ska få en känsla av att befinna sig i ett gruvschakt. Inne i gången möter besökaren bilder och föremål från gruvepoken i kommunen. Kommunens stora industrier i både nutid och dåtid som Findus, Isover och Höganäs Bjuf finns också med på utställningen. Vidare finns här exempel på äldre tiders hantverk. Inventarier från skräddare Carl Klarin från Ekeby har samlats i en liten bod. På samma sätt visas föremål från skomakaren Idoff i Bjuv upp. En stor bild av fotografen Hulda Björkgren, verksam i Billesholm pryder en vägg. Museichefen Staffan Nilsson vill också här betona, att fokus ska ligga på de människor som arbetade och använde de olika redskapen, alltså inte på själva föremålen.